Johan Isbrand är auktoriserad revisor och driver Go Revision & Consulting AB. Han har träffat många företagare som hamnat i jobbiga situationer på grund av händelser i sitt eget eller en kompanjons privatliv. Att tänka igenom saker i förväg och ha alla dokument på plats är hans bästa tips till alla som driver fåmansbolag.
Det finns flera situationer som kan skapa oreda i ett bolag med ett fåtal aktieägare. Saker som kanske inte är det första man tänker på när man startar ett företag. Affärsidé, budget och arbetssätt är självklart, men många blundar för sådant man inte vill ska hända. Johan Isbrands råd är att ordna både aktieägaravtal och kompanjonavtal redan från början.
- För företagets skull vill man undvika att aktier i bolaget till exempel ingår vid bodelningar i samband med skilsmässa. I ett aktieägaravtal kan man skriva in krav på att aktieägarna har äktenskapsförord. För även om det finns äktenskapsförord som gör aktier till enskild egendom i händelse av skilsmässa finns det andra händelser som kan vara enormt jobbiga i ett företag. Det kan ju hända att en av kompanjonerna blir långtidssjuk eller dör. Då är det viktigt att kunna hantera en situation som är nog så jobbig ändå.
I ett aktieägaravtal kan man ställa krav på att aktieägare ska vara aktiva i bolaget och även fastställa hur lång tid en ägare kan vara frånvarande på grund av sjukdom innan de andra ägarna kan lösa ut denne. Här bör man även ha en så kallad hembudsklausul som innebär att de övriga ägarna har förköpsrätt till den avlidnes aktier.
- Förutom att det kan vara uppslitande att förlora en arbetskamrat så kan arvskiftet bli riktigt stökigt. Även om man har krav på att vara aktiv i bolaget måste ju aktierna lösas ut från den som ärvt dem. Därför rekommenderar jag alltid mina kunder att också ha riktlinjer för hur man ska värdera bolaget om man måste lösa in aktier. Det finns flera olika sätt att göra det beroende på vilken typ av bolag det handlar om. Det är ju stor skillnad på om det finns stora tillgångar i bolaget eller om värdet främst sitter i personerna som arbetar där, som till exempel i ett konsultbolag.
Många upplever att de här sakerna kan vara känsliga att ta tag i, men det är alltid bättre att tänka igenom dem innan man hamnar i skarpt läge. Tillsammans med bolagets revisor blir processen både heltäckande och mindre känslig.
- Ofta känner vi kunden väldigt bra och förstår vad han eller hon behöver. När det gäller de delar som rör företaget så tar vi fram ett utkast tillsammans som vi sedan kan kvalitetssäkra med en familjerättsjurist. På så sätt får man med både de viktiga ekonomiska aspekterna och de juridiska.
- Många som gått igenom sådana här situationer vittnar om att bråk mellan kompanjoner kan vara väl så uppslitande som en skilsmässa. Så prata igenom alla olika situationer och ta hjälp av din revisor, avslutar Johan Isbrand.